Vanatoarea la urs

Posted on martie 16th, 2012 by admin in D'ale vanatorilor, Tehnici de vanatoare

Ieri a inceput sezonul de primavara de vanatoare la urs, asa ca va invit sa ne reamintim care sunt metodele de vanatoare, care ne pot aduce cele mai valoroase trofee.

Regele padurilor romanesti poate fi vanat toamna in perioada 15.09 – 31.12, cand se foloseste goana ca si metoda de vanatoare, si primavara 15.03 – 14.05, cand specifica este panda.

Asadar, cele mai cunoscute metode de vanatoare sunt goana si panda la hoit.

Mai putem sa practicam vanatoarea la dibuit, dar da rezultate slabe, deoarece intalnirea cu ursul, ziua, este periculoasa.

Retineti! Vanatoarea la barlog este interzisa de lege.

Goana se aplica atunci cand sunt cunoscute punctele de trecere ale ursilor, iar standurile sunt alese in apropiere. Pentru a preveni atacarea vanatorilor de catre ursii raniti, se construiesc la standurile importante care sunt aproape de trecatorile sigure ale ursilor, platforme de circa 2 m inaltime unde sa fie asezati vanatorii. Aceasta metoda se aplica de regula toamna.

Pentru metoda la panda la cadavru-momeala pusa de om, se amenajeaza un loc special. Se construieste un observator inalt, acoperit si inchis, iar la o distanta de 30-40 m se pune hoitul, fixat, asa incat sa nu poate fi dus de urs. Observatorul se aseaza in raport cu hoitul, incat lumina lunii sa vina din spatele vanatorului, astfel, hoitul fiind luminat. Hoitul se pune cu mult inaintea zilei de vanatoare, cu scopul ca ursul sa frecventeze acel loc. Aceasta metoda se aplica de regula primavara (aprilie-mai).

Panda la cadavrul animalului ucis de urs este metoda cea mai recomandata dintre toate, deoarece va fi ucis cu adevarat ursul stricator. Ursul are obiceiul de a acoperi cu frunze, crengi, pamant, restul animalului omorat de el, pe care nu l-a putut consuma si de a reveni dupa ce i s-a facut foame. Panda are loc in apropierea acestui cadavru, la distanta potrivita de tragere, vanatorul fiind adapostit de vedere si avand vantul favorabil. Asezarea vanatorului la panda se face cu aproximativ doua ore inainte de inserat, deoarece, desi ursul vine la cadavru de obicei noaptea, el cerceteaza si inainte locul.

Panda la locurile de pasune (stani parasite cu iarba grasa) si la zmeuris, ca si apropiatul, sunt metode care dau rezultate mai slabe. Ursul, fiind un animal rezistent, este necesar sa fie folosit un cartus de mare efect si sa se ocheasca in in cavitatea toracica. Ursul ranit se urmareste numai cu caine, acesta avand rolul de a semnala, prin latrat, gasirea ursului si astfel a da vanatorului posibilitatea de a se pregati de tras. La urmarirea fara caine, uneori se produc accidente grave, chiar mortale, cauzate de atacul ursului ranit.

Evaluarea trofeelor

Craniul de urs se masoara cu compasul in centimetri. Se masoara lungimea maxilarului superior, inclusiv incisive si latimea maxilarului superior. Ambele se masoara acolo unde dimensiunea respectiva este cea mai mare.

Fiecare centimetru reprezinta un punct. Punctajul necesar pentru acordarea de medalii la craniu de urs este urmatorul:

- medalia de aur : peste 55 puncte

- medalia de argint: 53,00-54,99 puncte

- medalia de bronz: 51,00-52,99 puncte

Recordul national si mondial la craniu de urs este de 69,47 puncte C.I.C. si provine din Colibita-Bistrita, fiind recoltat in anul 1994.

Blana de urs se masoara si ea in centimetri. Se masoara lungimea blanii de la varful botului pana la varful cozii, si latimea blanii din punctul unde ea este cea mai mica ( in urma picioarelor dinainte). Se inmulteste lungimea cu latimea, se imparte la 100 si se aduna cu punctele de frumusete.

Punctele de frumusete pot reprezenta cel mult 30% din valoarea trofeului si anume: lungimea parului, regularitatea parului, luciul si desimea, toate pana la 10%.

Punctajul necesar pentru acordarea de medalii a blanurilor de urs este urmatorul:

- medalia de aur: peste 300 puncte

- medalia de argint: 270-299,9 puncte

- medalia de bronz: 245-269,9 puncte

Recordul national si mondial la blana de urs are 687,79 puncte C.I.C. si a fost recoltat la Piliske-Harghita in anul 1983.

 

Ne vedem la vanatoare.  Catare plina!

 

Petre, boncanitorul de serviciu

 

Boncaneste si tu!

Info vanatoare - noutati:

COORDONATE VIZUINA

Suntem in tara Barsei! Vorbim ca la prima scoala romaneasca infiintata tot aici dar mai stim si germanistica, ungureasca. Vorbim si frantzuzeste si englezeste pt ca avem prieteni peste tot!

Adulmeca locul de boncanit:

Str. Avram Iancu 50, 1 A
(vizuina e de culoare galbena ca lanul de grau vara.)
Brasov - 500088

sau poti sa ne dai de veste:

Tel: 0 371 301 249

Ne pricepem sa raspundem si la depesa electronica daca ne trimiti aici:

contact@hailavanatoare.ro

Echipamente, arme si accesorii de vanatoare

Cum sa ai catare plina la mistret

Fiecare vanator isi doreste ca partida de vanatoare sa fie ...

Tehnici de vanatoare

Cum se vaneaza iepurele

Zapada din ultimele zile ne indeamna sa plecam la o ...